Wyposażenie każdego lokalu gastronomicznego wymaga nakładów finansowych – warto przygotować listę niezbędnych urządzeń i sprzętów, a także akcesoriów. Wiele zależy też od rodzaju i profilu lokalu – poniżej prezentujemy kilka różnych sprzętów, których zakup warto rozważyć.
Lista sprzętów i drobnych akcesoriów niezbędnych w restauracji może się różnić w zależności od lokalu. Warto wziąć pod uwagę wielkość lokalu, jego profil i grupę docelową, by wybrać najlepsze wyposażenie kuchni gastronomicznej.
Wolnowar
Jednym z urządzeń, które sprawdzą się w każdej kuchni, jest wolnowar. Dzięki niemu nie trzeba kontrolować na bieżąco np. rosołu. Wolnowar pozwoli przyrządzić różne potrawy bez konieczności nadzorowania procesu gotowania. Jest wyjątkowo praktyczny i funkcjonalny w każdym lokalu – służy do przygotowywania potraw w temperaturze poniżej 100 stopni C.
Dzięki dwóm trybom grzania – low i high – pozwala uzyskać idealną temperaturę, a także utrzymać ją przez cały czas przygotowywania danego dania. Nie grozi nam ani przypalenie, ani wykipienie – gwarantowane jest pełne bezpieczeństwo. Kompletując wyposażenie kuchni gastronomicznej, warto wziąć pod uwagę m.in. wolnowar. Jest prosty w użytkowaniu, pozwala zachować wspaniały aromat potraw, a także jest bardzo ekonomiczny.
Gofrownica
W niektórych lokalach – jak m.in. cukiernia, kawiarnia, restauracja hotelowa lub bistro z daniami dla najmłodszych – sprawdzi się profesjonalna gofrownica. Przygotowywanie takich placków to frajda i zabawa, a w dodatku dzieci uwielbiają taką przekąskę. Można przyrządzić gofry na słodko, ale też w wersji wytrawnej. Poszczególne modele różnią się między sobą pod względem funkcjonalności i parametrów technicznych, do lokalu potrzebne są profesjonalne gofrownice, wydajne, energooszczędne i solidnie wykonane.
Kruszarka do lodu
Praktycznym sprzętem jest też kruszarka do lodu – podobnie jak wolnowar czy robot kuchenny przyda się w każdym lokalu. To must have w lokalach działających przede wszystkim latem, gdyż napoje z lodem to podstawowy sposób na szybką ochłodę. Kruszarka do lodu to urządzenie, które rozdrabnia duże kawałki lub kostki lodu.
Krajalnice gastronomiczne
Niezbędne wyposażenie kuchni gastronomicznej w restauracji hotelowej czy barze to szybka i solidnie wykonana krajalnica. Pozwala idealnie pokroić wędlinę, sery czy pieczywo. Do wyboru są różne modele, można wybrać odpowiedni do swoich potrzeb. Każdą krajalnicę powinna jednak cechować wysoka jakość wykonania, funkcjonalność i solidność.
Kategoria: kuchnia, odżywianie
Najnowsze komentarze